> Beroepskeuze

Beroepskeuze

Bij het kiezen van een baan moet je weten welk werk bij je past. Hiervoor is het belangrijk dat je weet welke competenties jij bezit: welke eigenschappen je hebt, waar je veel kennis van hebt en waar je goed in bent. 

Als je een beroepskeuze gemaakt hebt kun je gaan uitzoeken wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. Soms is dat een opleiding, soms een cursus en soms kun je meteen beginnen. 

Beroepskeuzetesten

Op internet zijn verschillende (gratis) beroepskeuzetesten te vinden om je op weg te helpen bij het maken van jouw keuze. 

Met de Beroepenvinder vind je aan de hand van je competenties en interesses beroepen die bij je passen. Je vindt informatie over deze beroepen, de kansen op werk en vacatures.

Kom je er niet uit? De medewerkers van het Leerwerkloket kunnen met je in gesprek gaan over wat er bij jou past en je zo ondersteunen bij het maken van jouw keuze. Daarnaast heeft het Leerwerkloket ook testen. Dit zijn geen beroepskeuzetesten maar kunnen wel ondersteuning bieden. Neem contact op met een adviseur om te bespreken of de testen passen bij jouw behoefte. 

Kans op werk

Als je weet wat je wil gaan doen is het goed om te kijken hoe groot de kans is dat je in een bepaalde richting een baan gaat vinden. Zijn er veel mensen met dit beroep die een baan zoeken of zijn er juist veel openstaande vacatures? Met andere woorden: hoe ziet de arbeidsmarkt er uit? Hiervoor kun je gebruik maken van de arbeidsmarktinformatie. Op de website Kansopwerk vind je een overzicht van beroepen met de kans op een leerbaan of stage in een bepaalde regio. Wanneer het niet meteen lukt om een baan te vinden in de sector die jij wilt, kan het helpen om vrijwilligerswerk te doen of stage te lopen om ervaring op te doen.

Contact

Wil je meer weten of heb je vragen? Neem contact met ons op via het contactformulier.


Handige links:

  • Beroepeninbeeld informatie over beroepen en sectoren. 
  • Arbeidsmarktinformatie recente informatie en onderzoeken met betrekking tot de arbeidsmarkt. Ook een overzicht van beroepen waar veel vraag naar is.
  • Beroepenvinder op basis van interesses en competenties een overzicht van beroepen die passen bij jou. 
  • Werkblad een digitaal magazine met tips over het vinden van werk.
  • Icares op basis van persoonlijke interesses een overzicht van mbo, bachelor en master opleidingen.